Sună proprietatea

Rezervă o cameră !

Sigla-Casa Lily,Cazare Sighisoara, Pensiune Sighisoara,cetatea sighisoara
  1. ro
  2. en

Casa Lily - Japanese Retreat

Harta-Casa Lily,Cazare ,Pensiune ,Sighisoara
Telefon-Casa Lily,Cazare,Pensiune,Sighisoara

 +40 743 417 173   +40 747 060 569

Casa Lily - Japanese Retreat 

ikebana-casa lily sighisoara-japanese retreat

Ikebana

In traducere libera: A darui viata florilor.

 In ikebana,arta japoneză de aranjare a florilor, florile, ramurile, frunzele și tulpinile își găsesc o viață nouă ca materiale pentru realizarea de artă. Spre deosebire de obiceiurile occidentale de a așeza florile într-o vază, ikebana își propune să scoată în evidență calitățile interioare ale florilor și ale altor materiale vii și să exprime emoția.

Aranjamentele Ikebana nu sunt diferite de sculptură. Considerațiile de culoare, linie, formă și funcție ghidează construcția unei lucrări. Formele rezultate sunt variate și neașteptate și pot varia foarte mult în ceea ce privește dimensiunea și compoziția, de la o piesă realizată dintr-o singură floare la una care încorporează mai multe flori diferite, ramuri și alte obiecte naturale.

În cultura japoneză, majoritatea florilor, plantelor și copacilor nativi sunt înzestrate cu semnificație simbolică și sunt asociate cu anumite anotimpuri, așa că în ikebana tradițională, atât simbolismul, cât și sezonalitatea au fost întotdeauna prioritare în dezvoltarea aranjamentelor. Unele dintre cele mai frecvente elemente folosite sunt iarba de bambus pe tot parcursul anului; ramuri de pin și prun japonez în preajma noului an; crengi de piersic pentru Zilele fetelor din martie; narcisă și iris japonez primăvara; crin  vara; iar crizantema toamna. Practicile moderne de ikebana necesită aceeași sensibilitate la anotimpuri, precum și la mediul în care se face un aranjament.

Uneori, practicanții de ikebana, sau ikebanaiștii , tund florile și ramurile în forme de nerecunoscut sau chiar pot picta frunzele unui element. Elementele plantelor pot fi aranjate  în spațiu în diferite direcții, dar în cele din urmă, întreaga lucrare trebuie să fie echilibrată și cuprinsă. Uneori, aranjamentele sunt montate într-o vază, deși nu este întotdeauna cazul.

Ikebana-Inceputuri

Ikebana azi

 

Se crede că rădăcinile ikebanei din Japonia se regăsesc fie în practicile ceremoniale ale religiei native șintoiste, fie în tradiția de a face ofrande florale în budism, care a fost importată din China în secolul al VI-lea.

Primul text scris despre ikebana cunoscut, numit Sendensho , a fost scris în secolul al XV-lea. În el, cititorii găsesc un set amănunțit de instrucțiuni despre cum să creeze aranjamente adecvate anumitor anotimpuri și ocazii; directivele sale clarifică faptul că practica ikebana întruchipează aprecierea evoluată și sensibilitatea față de natură pentru care cultura japoneză este cunoscută mai larg.

Cam în aceeași perioadă, ikebana a început să devină o activitate seculară. Designul casei japoneze în această perioadă reflectă această tranziție: casele noi erau aproape întotdeauna construite cu o nișă specială numită tokonoma , care ar conține un sul, un obiect de artă prețios și un aranjament floral.

In modul simplist de decorare a caselor traditionale japoneze cu culori pale,nestridente, tokonoma s-a remarcat ca locul singular pentru culoare și decor, iar obiectelor amplasate acolo li s-au acordat o atenție deosebită. În conformitate cu respectul culturii japoneze pentru impermanență, expozițiile tokonoma au fost rotit schimbate în mod regulat, odata schimbarea anotimpurilor și în timpul ocaziilor festive. Aranjarea florilor în acest context a deschis calea pentru ikebana și recunoașterea sa ca formă de artă distinctă.

 

 

ikebana-casa lily sighisoara-japanese retreat 1

  La mijlocul secolului al XX-lea, internaționalizarea ikebana a fost stimulată de eforturile lui Ellen Gordon Allen, o americancă care a studiat ikebana în timp ce locuia în Japonia. Ea a văzut ikebana ca un mijloc de a uni oameni din întreaga lume. Începând cu  1956, Allen a lucrat cu marile școli de ikebana pentru a fonda o organizație nonprofit numită Ikebana International.

 În ultimii ani, practica a inspirat artiști contemporani precum Camille Henrot și o gamă largă de artiști florali, care folosesc principiile ikebana pentru a dezvolta creații noi, originale.Oricine practică ikebana astăzi știe bine că construirea de relații este în centrul practicii ikebanei – relațiile dintre materiale, dintre elevi și dintre profesori și elevii lor.

În Japonia de astăzi, cuvântul kado , care înseamnă „calea florilor”, este termenul preferat pentru ikebana, deoarece se crede că surprinde mai exact spiritul artei ca o cale de învățare pe tot parcursul vieții. Impermanența încorporată în această artă, începând cu dependența ei de anotimpurile naturii, se pretează la explorări și experimente fără sfârșit pentru ikebanaiști.

Teshigahara a fost ferm în convingerea sa că o practică ikebana de succes pe tot parcursul vieții necesită curiozitate, nu complezență. „Trebuie să ne străduim să ne dezvoltăm în artiști cu amploare și profunzime, în loc să rămânem confortabil în nișa noastră artistică”, a spus el odată. „Creațiile noastre ar trebui să varieze. Dacă nu ne aventurăm, nu vom deveni niciodată artiști remarcabili.”

ikebana-casa lily sighisoara-japanese retreat 2

Contact:

tel: +40 743417173

         +40 747060569

email: casalily.ro@gmail.com

Adresa noastră:

 

Sighișoara str. Dimitrie Cantemir,

nr. 28A, jud.Mures,România

Siglă-Casa Lily,Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara,cetatea sighisoara