Sună proprietatea

Rezervă o cameră !

Sigla-Casa Lily,Cazare Sighisoara, Pensiune Sighisoara,cetatea sighisoara
  1. ro
  2. en

Casa Lily - Japanese Retreat

Harta-Casa Lily,Cazare ,Pensiune ,Sighisoara
Telefon-Casa Lily,Cazare,Pensiune,Sighisoara

 +40 743 417 173   +40 747 060 569

Casa Lily - Japanese Retreat 

Casa Lily-ceremonia ceaiului 1

Ceremonia ceaiului -traditie seculara japoneza

Ceremonia ceaiului-context istoric

Ceremonia japoneză a ceaiului (茶道, sadō sau chadō, lit. „calea ceaiului” sau 茶の湯, chanoyu) este o tradiție japoneză plină de istorie. Este un mod ceremonial de preparare și băut a ceaiului verde de obicei într-o incapere tradițională cu podea de tatami . Dincolo de servirea și consumarea ceaiului, unul dintre scopurile principale ale ceremoniei ceaiului este ca oaspeții să se bucure de ospitalitatea gazdei într-o atmosferă distinctă de ritmul alert al vieții de zi cu zi.

Astăzi, ceremonia ceaiului este practicată ca un hobby și există locuri în Japonia in care și turiștii o pot experimenta.In viitorul apropiat aceasta poate fi experimentata si la pensiunea noastra.

Casa Lily-ceremonia ceaiului 2

Ceaiul a fost introdus în Japonia în secolul al VIII-lea din China și a fost folosit ca băutură medicinală în principal printre preoți și clasa superioară. Abia în perioada Muromachi (1333-1573) băutura a câștigat popularitate în rândul oamenilor din toate clasele sociale. Printre membrii înstăriți ai societății, petrecerile de ceai au devenit populare, în care participanții își arătau bolurile rafinate de ceai și își arătau cunoștințele despre ceai.

Aproximativ in acelasi timp,o versiune mai rafinata a pertecerilor de ceai s-a dezviltat cu o simplitate inspirata din filozofia Zen in care se pune un accent mai mare pe spiritualitate.De la aceste adunari isi are originea ceremoina ceaiului.Parintele modern a ceremoniei ceaiului a fost Sen no Rikyu(1522-1591) care a sustinut o simplitate austera,rustica a acesteia.Majoritatea scolilor de ceremonie a ceaiului de astazi s-au dezvoltat din invataturile sale.

Procedura ceremoniei ceaiului

Casa Lily-ceremonia ceaiului 3

Ceremonia formală a ceaiului este un eveniment de mai multe ore, care începe cu un o masă traditionala japoneza-kaiseki , apoi este urmata cu consumarea unui bol ceai tare și se termină cu un consumarea unui bol de ceai slab. In zilele noastre cele mai multe ceremonii ale ceaiului sunt evenimente mult prescurtate care se limitează la savurarea unui castron de ceai slab.

Protocolul unei ceremonii a ceaiului este definit în funcție de mișcările exacte ale mâinii, care variază ușor între diferitele școli.Cei neinitiati nu au de unde sa stie care sunt reguliile ceremoniei ceaiului dar totusi sunt anumite reguli care trebuie respectate:

 

 1) Cod vestimentar

 

Evitați imbracamintea și parfumul atrăgător,extravagant care distrage atenția de la experiența ceaiului. Purtați haine modeste, îndepărtați bijuteriile .

Casa Lily-ceremonia ceaiului 4
Casa Lily-ceremonia ceaiului 5

  2) Grădina

 

Locul tradițional al ceremoniei ceaiului este înconjurat de o grădină . Grădina este păstrată în mod deliberat liniștită și simplă pentru a linistirea mintii. Florile cu culori strălucitoare sau mirosuri profunde sunt evitate, deoarece reprezinta o distragere a atenției. Pietre de diferite forme și dimensiuni alcătuiesc poteca care duce la ceainărie. Un felinar de piatră este plasat aproape de un bazin de piatră lângă intrare, unde vizitatorii se spală pe mâini înainte de a intra în ceainărie.

 3) Ceainărie

 

Ceremonia ceaiului are loc în mod tradițional într-o camera cu  tatami . Intrarea pentru oaspeți este uneori de inaltime mai mica, astfel încât oaspeții care intră trebuie să se aplece, simbolizând umilința. Elementele decorative din ceainărie includ printre altale si o nisa(tokonoma) unde sunt expuse un sul sau flori de sezon.

După o plecăciune, oaspetele principal intră în cameră și ocupă locul cel mai apropiat de nisa, urmat de ceilalți oaspeți. În mod ideal, oaspeții se așează într-o poziție in genunchi (seiza) pe podeaua tatami. Odată ce oaspeții și-au luat pozițiile, se obișnuiește să se încline încă o dată înainte pentru a observa decorațiunile care au fost atent alese pentru aceasta ocazie

Casa Lily-ceremonia ceaiului 6
Casa Lily-ceremonia ceaiului 7

 4) Pregătirea ceaiului

 

Gazda pregătește de obicei ceaiul în fața oaspeților. Echipamentul principal include telul de ceai (chasen), recipientul de ceai pentru ceaiul verde pudra (natsume), lingura de ceai (chashaku), bolul de ceai, recipientul sau farfuria pentru dulciuri,  ceainic care in general este incalzit cu mangal. Fiecare echipament a fost atent selectat în funcție de circumstanțe și are un loc al sau special.

Casa Lily-ceremonia ceaiului 8

 5) Cum savurezi ceaiul

 

Un aperitiv dulce japonez este servit înainte ca ceaiul să fie băut. Bolul de ceai este așezat pe covorașul tatami în fața ta, cu fața îndreptată spre tine. Ridică-l cu mâna dreaptă și așează-l pe palma stângă. Cu mâna dreaptă, rotiți-l în sensul acelor de ceasornic cu aproximativ 90 de grade, astfel încât partea din față să nu mai fie îndreptată spre dvs. Bea ceaiul din câteva înghițituri și pune-l înapoi pe tatami. Închinați-vă și exprimați-vă recunoștința după ce ați primit și terminat ceaiul.

Spre sfârșitul ceremoniei, va fi timp pentru a inspecta și a aprecia castronul de ceai ridicându-l. Odată terminat, întoarceți vasul astfel încât partea din față să fie acum orientată spre gazdă. Gazda poate întreba dacă oaspeții ar dori încă o rundă de ceai, iar dacă nu, ceremonia ceaiului se încheie când gazda spală ustensilele de ceai și aseaza toate ustensilele folosite acolo unde erau pozitionate înainte de a începe ceremonia.

Contact:

tel: +40 743417173

         +40 747060569

email: casalily.ro@gmail.com

Adresa noastră:

 

Sighișoara str. Dimitrie Cantemir,

nr. 28A, jud.Mures,România

Siglă-Casa Lily,Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara,cetatea sighisoara