Un oraș unic, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO, pe care nu poți să-l compari cu niciun alt oraș din Romania. Străzi și castele medievale, turnuri, biserici și case renumite, toate oferă vizitatorilor amintiri de neuitat. Deși este împarțită în două (orașul-cetate, Citadela, si Orașul de Jos), Sighișoara trebuie tratată unitar, ca să poți să spui că o cunoști cu adevarat. Dacă nu ai reușit până acum să ajungi in orașul de pe Târnava Mare, construit de coloniștii sași în secolul 12, trebuie să știi că acolo există câteva obiective turistice pe care chiar nu trebuie să le ratezi. Cum ar fi…

Biserica din Deal

Mândria sighișorenilor, Biserica din Deal este un monument reprezentativ pentru întreaga Transilvanie. Construit în stil gotic la 1345, în locul în care se afla odinioară o altă biserica romanica, lacașul de cult poartă hramul “Sfântul Nicolae”. Deosebit este faptul că în cripta bisericii există morminte din secolele XVI – XVIII. La 1704, biserica a trecut printr-un incendiu provocat de invadatorii kuruti, iar în 1838 a fost din nou afectată de cutremur, astfel că au fost necesare două restaurări majore. Prima a avut loc in 1934 (când s-au descoperit picturi murale datând din secolul XVI ascunse sub var), iar a doua între anii 1991 si 2004.

Turnul cu ceas

Este un reper important în Sighișoara, unul din obiectivele must-see. De altfel, nici nu ai cum să-l ratezi, pentru că pe sub el trebuie să treci dacă vrei să ajungi în Cetate. De-a lungul vremii, turnul cu ceas a servit drept sediul unor importante instituții ale administrației publice, al corpului de gardă, depozit de armament și chiar închisoare. Nu aparținea de nicio breaslă (comparativ cu celelalte turnuri din oraș), ci era al întregii comunități. Turnul cu ceas a fost ridicat in secolul 14, are o înalțime de 64 de metri și cinci etaje. Zidurile au guri de tragere groase de 2,35 m la parter și 1,30 m la etaje. Faimosul ceas de la etajul patru primește „in dar” 15 figurine sculptate in lemn, realizate de ceasornicarul Johann Kirchel. Atașate in nișele turnului la 1648, o parte din figurine reprezentau zilele săptămânii personificate in zeități antice: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn, Soarele (cele dinspre Orașul de Jos) și o parte – simboluri ale păcii, dreptății și justiției (cele dinspre Cetate). Toate au fost distruse de incendiul din 1676, fiind refăcute ulterior. In prezent, Turnul cu Ceas functionează ca și muzeu – dacă ești curios, poți să vezi cum arată orașul la 1735, după macheta existentă în muzeu.

Biserica Mănăstirii

In apropierea Turnului cu ceas se află Biserica Mănăstirii, numită așa pentru că a aparținut Mănăstirii dominicane (construită în secolul 13 și demolată în secolul 19). De fapt, un singur coridor a fost conservat din vechea mănăstire, cel de pe latura nordică. Forma actuală a bisericii, construită în stil gotic, datează de la 1677; are 44,5 m lungime si 12,6 m lațime. Ce poți vedea în interior? O cristelniță de bronz veche de la 1440, reprezentând opera meșterului Iacob, altarul și orga sculptate de Johann West și pictate de Jeremias Stranovius (orga este functională și astăzi), strane si balcoane cu sculpturi bogat decorate și multe covoare orientale vechi din secolele XVI – XVII.

Vechea Școala

Școala veche din Sighișoara a fost mentionată pentru prima dată la 1522, fiind una dintre cele mai vechi școli din Transilvania. Este compusă de fapt din două cadiri: una veche, mai mica (Școala veche), și una mai mare (Școala din Deal). La 1619, văzând că spațiul școlii de jos devine neincăpator, primarul de atunci al orașului a mutat școala „in deal”, într-o nouă clădire; acolo se preda filosofia, teologia, limbile clasice, matematica, astrologia și muzica. Etajul Școlii din Deal a fost adăugat in anul 1901. Astăzi, ambele clădiri aparțin Bisericii Evanghelice.

Scara școlarilor

A fost construită în 1642 cu scopul de a face o legatură între școală și oraș, protejând copiii în drumul lor spre școală. Initial, scara avea 300 de trepte, însa după modificările din 1849, numărul acestora s-a redus la 176. Arata ca un tunel de lemn care duce in vârful dealului.

Turnul Fierarilor

Datează din 1631 și a fost ridicat in locul vechiului Turn al bărbierilor. A fost renovat după incendiul din 1676.

Turnul Cizmarilor din Sighișoara

A fost construit cu multe secole in urmă pentru a apara cetatea. Nu se cunoaște exact perioada în care a fost construit, însa Turnul Cizmarilor apare menționat în documentele vremii înca de la 1521. Forma pe care o vedem astăzi a căpătat-o la 1681.

Turnul Măcelarilor

Forma hexagonala în care a fost construit Turnul Macelarilor în a doua jumătate a secolului al XV-lea, l-a făcut să devină turn de apărare al cetații, pentru că avea câmp de tragere în toate direcțiile.

Turnul Frânghierilor

A fost construit odată cu primele ziduri ale cetății și distrus in 1241 de tătari. Ulterior, turnul a fost reconstruit (1350) și reparat din nou în secolul al XVI-lea. Spre deosebire de celelalte turnuri distruse de incendiul din 1676, acesta nu a fost afectat cu nimic. De altfel, Turnul Frânghierilor este locuit chiar și astăzi, de către paznicul bisericii cimitirului (este singurul turn locuit dintre cele nouă, câte s-au mai păstrat).

Turnul Croitorilor

Construit in secolul al XV-lea, Turnul Croitorilor avea rol de depozitare, însă prin închiderea porților metalice, turnul se transforma imediat în turn de apărare. În 1676, partea superioară a turnului a fost distrusă, după ce praful de pușcă depozitat în turn a explodat în timpul unui incendiu.

Turnul Cojocarilor

Așa cum spune și numele, turnul aparținea breslei cojocarilor (sau a blănarilor), însa și acesta a fost distrus în timpul incendiului din 1676.

Turnul Fierarilor

Se afla in spatele Bisericii Mănăstirii și a fost ridicat la 1631 în locul vechiului Turn al Bărbierilor.

Turnul Cositorarilor și Turnul Tăbăcarilor

Cele două turnuri datează din secolele XII – XIV, alcătuind primul sistem de fortificații al cetății. Și acestea aveau rol de apărare, dovada stând în gurile de tragere existente în ziduri.

Daca vrei sa citesti despre istoria acestui oras apasa aici

Cetatea Sighișoara

___________________

Recenzii-Casa Lily,Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara

Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara

Casa Lily - Japanese Retreat 

 +40 743 417 173   +40 747 060 569

Recenzii-Casa Lily,Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara
Telefon-Casa Lily,Cazare,Pensiune,Sighisoara
Harta-Casa Lily,Cazare ,Pensiune ,Sighisoara

1100  Reviews

Casa Lily - Japanese Retreat

Cazare Sighisoara,Pensiuni Sighisoara

Acum poți rezerva direct de pe site cazare pentru Festivalul medieval 29-31 iul 2022 !!!

  1. ro
  2. en
Sigla-Casa Lily,Cazare Sighisoara, Pensiune Sighisoara

Rezervă o cameră

      Sună proprietatea

Telefon-Casa Lily,Cazare,Pensiune,Sighisoara
Siglă-Casa Lily,Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara

Site web creat de Lucian manta

Adresa noastră:

 

Sighisoara str. Dimitrie Cantemir,

nr. 28A, jud.Mures,România

Contact:

tel: +40 743417173

         +40 747060569

email: casalily.ro@gmail.com