Contact:
tel: +40 743417173
+40 747060569
email: casalily.ro@gmail.com
Adresa noastră:
Sighișoara str. Dimitrie Cantemir,
nr. 28A, jud.Mures,România
Casa Lily - Japanese Retreat
+40 743 417 173 +40 747 060 569
Casa Lily - Japanese Retreat
Sighisoara obiective turistice:
Saschiz&Cetatea tărănească
________
Situat in inima Transilvaniei la 21 km fata de Sighisoara, satul reuseste sa te impresioneze prin numarul mare de obiective turistice, printr-o istorie de aproape 700 de ani si prin povestile pe care ti le pot spune cei 70 de sasi care inca au ramas aici sau cei aproximativ 2000 de locuitori.
Care este istoricul satului Saschiz?
Prima atestare a satului a avut loc in 1308-1310, insa locul pe care este ridicat este locuit inca din perioada neolitica. Desi astazi este o localitate din care o buna parte din locuitori au plecat, de-a lungul timpului a avut o evolutie foarte interesanta. La un moment dat chiar a rivalizat cu Sighisoara prin frumusetea si popularitatea sa.
Ce poti vizita astazi in Saschiz?
Exista mai multe obiective turistice pe care merita sa le bifezi atunci cand vizitezi aceasta localitate:
Biserica Evanghelica. Este construita de catre colonistii sasi din localitate si dateaza din 1496. Este o biserica deosebit de frumoasa, care are cateva elemente foarte interesante de fortificare si se remarca printr-o arhitectura ce evidentiaza arcuri masive in stil gotic. Din exterior, biserica pare a fi un adevarat bastion. Faptul ca este fortificata a transformat-o intr-un loc in care se adaposteau adesea taranii in caz de razboi.
Turnul cu Ceas. Daca ai un deja-vu, trebuie sa stii ca este posibil sa fi vazut un turn asemanator in Sighisoara. De fapt, Turnul din Sighisoara a fost modelul acestei constructii din Saschiz. Este o constructie deosebit de frumoasa ce apartine arhitecturii sasesti din secolul XV.
Cetatea Taraneasca. Este o cetate construita in secolul XIV cu scopul de a-i proteja de invazii pe locuitorii Saschizului si pe locuitorii din alte 6 comune alaturate. Se afla la 2 km de vatra satului si are 6 turnuri cu functii de supraveghere si de aparare. Desi multe dintre vechile constructii ale cetatii sunt astazi in ruina, fantana de 65 de metri care ii deservea pe locuitorii cetatii este inca intacta. Se crede ca exista un tunel intre fantana si centrul comunei Saschiz, pe unde locuitorii satului puteau sa fuga in stil de pericol. Spre deosebire de Turnul cu Ceas si de Biserica, cetatea are un stil arhitectural care combina stilul romanic cu cel gotic.
Sighisoara obiective turistice:
Viscri
________
Viscri, fermecatorul sat sasesc din Transilvania, se numara printre cele mai cautate sate din Romania de catre turisti.Avand in jur de 30 000 de vizitatori in fiecare an a devenit unul din obiectivele turistice importante. Devenit faimos dupa ce Printul Charles si-a cumparat aici o proprietate, in prezent, Viscri este listat in Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele sapte sate cu biserici fortificate intrate in aceasta selecta lista cu locuri
Atractia principala a acestui sat sasesc(unul din obiectivele turistice importante) este, cu siguranta, Biserica Fortificata, o adevarata comoara arhitecturala medievala. Ridicata in timpul secolului al XIII-lea in locul in care inainte exista o biserica romana, biserica este imprejmuita de o cetate ce are in componenta ziduri de aparare, doua bastioane si doua turnuri. Se spune ca aceasta este cea mai frumoasa biserica fortificata din Transilvania intrata in Patrimoniul Mondial UNESCO (din anul 1999).
Biletul de vizitare a bisericii costa 8 lei, iar acesta include acces la muzeu, unde se pot admira obiecte traditionale din sat, la biserica, la curtea interioara si la zidurile ce aveau, in Evul Mediu, rol de aparare a bisericii. De asemenea, se poate ajunge in turnul bisericii, urcand pe o scara destul de stramta si de obscura, insa care te va rasplati, in varf, cu o priveliste impresionanta a intregii regiuni ce inconjoara localitatea.
Turismul rural are parca mai mult farmec daca are inclus plimbari cu bicicleta. Iar in Colinele Transilvaniei din jurul satului Viscri, dotate cu piste off-road, merita, cu siguranta, sa ai parte de o astfel de aventura. Intrand pe pista speciala de biciclete, ai in fata de parcurs noua sate si orasul Sighisoara (daca ai suficienta energie), pe un traseu compus, in mare parte, din drum de padure.
Nu se poate sa ajungi in Viscri fara sa te bucuri si de mancarurile lor traditionale. Unele dintre cele mai apreciate preparate din zona sunt supa crema de rosii dulci cu ardei copt si busuioc si o mancare de cartofi cu telemea si carnati taranesti de porc, denumita “Cartofii Ciobanului”
Sighisoara obiective turistice:
Biertan
________
Ascuns între dealuri împădurite şi livezi se află Biertanul,langa Sighisoara, localitate rurală ale cărei numeroase clădiri cu arhitectură urbană îi „trădează” importanţa economică de altădată.
Biertanul a fost întemeiat în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor şi condiţiile viticole foarte bune transformând-o într-o adevărată „Ţară a Vinului”.
Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu, au apărut breslele, iar Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în 1572, Biertanul a devenit centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Prin secolele XVIII-XIX, Biertanul era considerat un adevărat centru orăşenesc cu clădiri inspirate după modelul celor de la Mediaş.
Pe o colină, în centrul Biertanului, se află una dintre cele mai impunătoare şi bine fortificate cetăţi ţărăneşti din Transilvania.
Un adevărat centru economic al zonei, declarat în secolul XVI şi centru al episcopatului săsesc, Biertanul devenea o ţintă râvnită de mulţi năvălitori. Era nevoie de o biserică cât mai impunătoare înconjurată de puternice ziduri de apărare.
Unul ditre cele mai importante obiective turistice este biserica fortificata:
Biserica a fost construită la începutul secolului XVI sub forma unei biserici-hală în stil gotic târziu. Aceasta şi-a păstrat aspectul până în zilele noastre, iar elementele din interior sunt valori inestimabile a căror poveste merge cu secole în urmă. De cum intraţi în biserică privirea vă va fi luată de impozantul altar cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat, covoarele anatoliene şi impresionanta uşă a sacristiei.
Dispunerea celor 3 incinte ce înconjoară biserica, cele 6 turnuri de apărare şi 3 bastioane ne dezvăluie lucruri atât de interesante legate de viaţa zilnică a locuitorilor. Accesul în cetate se face printr-o scară acoperită ce trece pe lângă Turnul Paznicului (azi o mică librărie e amenajată aici), iar la capătul scării, în faţa bisericii se află o piatră mare pe care, demult, erau aşezaţi toţi răufăcătorii pentru ca întreaga comunitate să îi recunoască
Sighisoara obiective turistice:
Mănăstirea Sfântul Dimitrie
________
„Mănăstirea florilor”
În anul 1997 a fost așezată piatra de temelie pentru mănăstirea de la Sighișoara. Un an mai târziu, părintele stareț Ghelasie venea aici împreună cu alți patru monahi și pornea lucrările la corpul de chilii și capela din cadrul acestei clădiri. În 2002 se sfințeau trapeza și stăreția, iar în același an se finalizau și lucrările de zidire a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Locașul de cult avea să fie sfințit la 6 mai 2005, totodată finalizându-se și construirea arhondaricului cu 80 de locuri de cazare, și clopotnița.Pelerinii care poposesc aici sunt uimiți de frumusețea așezământului. Incinta mănăstirii este plină de flori, iar părinții se îngrijesc mereu ca aceasta să arate ca o podoabă de mare preț.„Este o mănăstire a florilor. Iubim florile. Multă lume vine și ne întreabă dacă este o mănăstire de maici și eu le răspund că nu, dar că și nouă, călugărilor, ne plac florile. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei ne-a întrebat la un moment dat cum va arăta mănăstirea și eu i-am spus că va fi ca o mireasă: albă și cu flori. Mănăstirea noastră este o mireasă a lui Hristos, iar noi suntem copiii miresei”, ne-a mai spus părintele stareț.
Sighisoara obiective turistice:
Sovata
________
Stațiune cu sezon permanent, Sovata a fost menționată pentru prima data ca loc tămăduitor într-un document din 1597, dar abia în 1850 devine stațiune balneară. Este înconjurată de dealurile Cireșelu (912 m), Capela (720 m), Bechiș (1.079 m), Dealul Mic și Muntele de Sare, fiind acoperită cu păduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și mesteceni.Stațiunea are o clima subalpină, cu veri răcoroase (temperatura medie în iulie este de 18,5°C) și ierni blânde (temperatura medie în ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuală este de 7,6°C, iar media anuală a precipitațiilor este de 750 mm.
Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniș (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, cu ape clorurate (cu concentrație mare - de la 40 la 250 gr/litru) și sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râulețe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafată, acționînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
Sighisoara obiective turistice:
Praid
________
Dacă doriţi să îmbinaţi relaxarea într-un cadru inedit cu o adevărată porţie de sănătate, nici că este loc mai potrivit decât Salina Praid, unul dintre cele mai frumoase şi mai vizitate obiective turistice ale României. Aflată în localitatea cu acelaşi nume, la aproximativ 50 de kilometri de Târgu Mureş şi aproape 90 de kilometri de Miercurea Ciuc, salina este deschisă în fiecare zi a săptămânii, în sezonul de vară (iunie-septembrie) de la 8 dimineaţa până la 8 seara, iar în restul anului, de la 8 dimineaţa până la 4 după-amiaza. Pentru a ajunge în interior, turiştii sunt transportaţi cu autobuzul un kilometru şi jumătate.
Sighisoara obiective turistice:
Târgu Mureș
________
Târgu-Mureș este un oraș superb, cu un potențial turistic uriaș și o colecție impresionantă de clădiri minunate, fiecare cu povestea ei, care se dorește descoperită. Orașul își păstrează aerul medieval și am întâlnit numai oameni foarte binevoitori. Peste tot o curățenie exemplară, liniște, castane coapte, flori, totul în culorile ruginii ale toamnei.
Târgu Mureș pare pe alocuri încremenit în trecut, iar despre cafenele, restaurante și alte delicii culinare voi vorbi într-un articol separat, deoarce sunt atât de multe de spus la acest capitol. Am bătut orașul în lung și în lat un weekend întreg, cu harta în mână și m-a fermecat. Mai mult, băteam străzile și mă gândeam cum ar fi acest oraș, dacă ar fi exploatat un pic mai mult potențialul zonei și al său.
Tocmai de aceea, după ploaia de obiective de vizitat, am adăugat câteva lucruri pe care le-aș vedea aici și care ar aduce mai mulți turiști în oraș, dacă sunt promovate intensiv.
Top obiective turistice în Târgu-Mureș:
1. Piața Trandafirilor
2. Palatul Culturii
3. Cetatea Medievală, cu Biserica Reformată-Calvină și Clădirea Manutanței
4. Scara Rákóczi
5. Casa Bányai – Palatul Baroc
6. Sinagoga ortodoxă
7. Palatul administrativ
8. Catedrala Ortodoxă
9. Catedrala mică
10. Biserica romano-catolică
11. Liceul Bolyai-Farkas
12. Casa Köpeczi-Teleki
13. Universitatea de medicină și farmacie Târgu-Mureș
14. Casa pe arcuri
15. Platoul Cornești si gradina zoologica
Sighisoara obiective turistice:
Rupea
________
Pe drumul care duce din Brașov spre Sighișoara, un edificiu impunător, aflat la înălțime, îți fură privirea. Dacă te mulțumești doar cu atât, conduci tot mai departe, dar dacă ai o curiozitate de pus la punct, tragi pe dreapta și surprinzi câteva cadre. Ca să duci la capăt tot misterul, urmezi voința indicatorului și faci dreapta: Cetatea Rupea.
Aceasta este una dintre cele mai vechi fortificații din România, atestată documentar în 1324, și seamănă destul de mult cu Cetatea Devei. Un alt monument cu care poate fi asemănată cetatea de lângă orașul Rupea este simbolul Scoției: Castelul Edinburgh. Dar aici nu ne referim la aspect, ci la faptul că ambele edificii sunt situate pe stânci de bazalt. Și la cum tot cresc cifrele turiștilor în Rupea, sperăm ca cetatea să apară în cât mai multe ghiduri turistice, căci poveștile de aici merită răspândite.
Sighisoara obiective turistice:
Centru de echitație Prod
________
In centrul Romaniei, la numai 15 km de Sighisoara, se afla aceasta ferma de cai, inconjurata de dealuri impadurite. Cross Country Farm Transylvania din satul Prod organizeaza programe ecvestre atat pentru incepatori, cat si pentru cei experimentati. Satul Prod, tipic transilvanean, este neatins de civilizatie; de cele mai multe ori, semnalul telefonului se pierde printre crengile copacilor si mugetul animalelor care se intorc de la pasune. Drumurile, neasfaltate, sunt perfecte pentru o excursie calare, oferindu-le cursantilor momente si trairi unice.Nu trebuie sa-ti fie teama ca se strica vremea: clubul detine atat manej exterior, cat si un manej acoperit, in care te poti bucura de lectiile de calarie chiar daca ninge sau ploua.
Sighisoara obiective turistice:
Mediaș
________
Sighisoara obiective turistice:
Mălâncrav
________
În ultimii ani Mălâncravul a devenit cunoscut în ţară şi chiar în afara graniţelor acesteia datorită vizitelor Prinţului Charles al Marii Britanii în această zonă.
Alteţa Sa nu a ales întâmplător Mălâncravul; situat între coline, departe de vreun drum principal, departe de zgomotul şi poluarea vreunui oraş, Mălâncravul este unul din puţinele sate transilvănene cu o comunitate săsească numeroasă care păstrează şi astăzi vechi tradiţii.
Pentru a conserva cât mai bine patrimoniul natural şi cel cultural din Mălâncrav, Fundaţia Mihai Eminescu Trust derulează proiectul „Satul de sine stătător” prin care localnicii sunt implicaţi în renovarea gospodăriilor, formarea profesională şi valorificarea meşteşugurilor şi tradiţiilor.
Mălâncravul devine astfel destinaţia ideală pentru iubitorii de natură şi pentru amatorii de cultură; dovadă a toleranţei religioase timp de secole stau cele trei biserici aparţinând unor culte diferite, dintre acestea remarcându-se bazilica din piatră.
Dacă mergetila Mălâncrav includeţi neapărat în vizita dumneavoastră şi Conacul Apafi, construit în secolul XV.
Sighisoara obiective turistice:
Criș&Castelul Bethlen
________
Mediaș, mai demult Medieș, este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Orașul este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj.Mediașul de azi este un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist și neoclasic, la baroc și secession (Jugendstil). Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Orașul are o istorie de peste 7 secole, fiind unul din cele mai vechi orașe ale României.
La 10 km de Daneș în satul Criș, în mijlocul unui parc frumos dendrologic, se află un castel cu o istorie zbuciumată, al unei familii cu mari tradiții dar cu o istorie la fel de zbuciumată.
Fortăreața construită de familia Bethlen, concepută după model german, a fost restaurată în stil renascentist și transformată în castel în anul 1400. Moștenitorii familiei Bethlen, Anikó, Éva și Ágnes mai trăiesc și astăzi în Târgu-Mureș.