Sună proprietatea

Rezervă o cameră !

Sigla-Casa Lily,Cazare Sighisoara, Pensiune Sighisoara,cetatea sighisoara
  1. ro
  2. en

Casa Lily - Japanese Retreat

Harta-Casa Lily,Cazare ,Pensiune ,Sighisoara
Telefon-Casa Lily,Cazare,Pensiune,Sighisoara

 +40 743 417 173   +40 747 060 569

Casa Lily - Japanese Retreat 

Origami arta plierii,împăturirii hârtiei 

Casa Lily Sighisoara Origami 1

Dacă ați încercat să transformați o bucată de hârtie , într-o forma oarecare, este posibil să nu fi considerat că aceasta este o activitate calmantă. Pentru cei neinițiați, plierea hârtiei poate părea o artă dificila,misterioasa, deoarece  in unele cazuri degetele nu executa ceea cea am vrea sa facem. Cine ar fi crezut că a împături o bucată de hârtie exact în jumătate ar putea fi atât de greu?!
Origami a fost totuși din ce în ce mai recunoscut ca fiind o modalitate eficientă de a practica linistirea mintii și de a crește starea de bine. Posedă o calitate meditativă. Este lent și precis, fiecare pliu trebuie făcut cu grijă. Este nevoie de răbdare și o concentrare unică pentru a urma pașii și a aduce treptat modelul la viață. S-a demonstrat că origami poate ajuta la relaxare, concentrare, coordonarea ochi-mână și memorie. Cu adevărat un remediu pentru vremurile noastre.

Dar care sunt originile artei impaturirii hartiei?

Casa Lily Sighisoara Origami 2

Origami este alaturi de sumo,sushi si karaoke una dintre activitatile despre care apropape toata lumea le cunoaste ca fiind originare din Japonia. Îți amintești că ai făcut primul tău avion de hârtie sau barca de hârtie?  Îți amintești de bucuria și entuziasmul de a învăța și de a stăpâni cum să împăturiți creațiile preferate pe hârtie?

Origami-scurta istorie

Se crede că origami a fost introdus pentru prima dată în societatea japoneză la scurt timp după inventarea hârtiei, care a apărut în China. Tehnicile timpurii de fabricare a hârtiei și produsele din hârtie au fost importate în Japonia de către călugări budiști antreprenori care au adus tehnologia din China în perioada Heian (794-1185). Creațiile timpurii origami au fost rezervate strict în scopuri religioase din cauza prețului ridicat al hârtiei.

Nu a durat mult după introducerea sa în Japonia, origami s-a răspândit rapid și a devenit o practică culturală tradițională. Considerați o abilitate de elită, nobilii Heian au secularizat practica de pliere a hârtiei folosind chiyogami (千代紙), hârtie washi care a fost șablonată manual sau imprimată cu imagini florale tradiționale japoneze strălucitoare, colorate, în ambalaj pentru cadou. În vechea curte imperială japoneză, origami a servit ca o activitate de agrement elegantă, dar amuzantă. În cele din urmă, origami a dezvoltat un atractiv larg și, în cele din urmă, practica sa transformat într-o parte indispensabilă a vieții de zi cu zi.

Casa Lily Sighisoara Origami 3
Casa Lily Sighisoara Origami 4
Casa Lily Sighisoara Origami 5

În esență, origami este jocul tradițional japonez de a împături hârtie elaborată într-o multitudine de forme, de obicei plante, animale și alte viețuitoare. În timp ce regulile originale pentru origami vechi erau mai puțin stricte, formula pentru origami modern necesită întotdeauna o foaie pătrată de hârtie fără tăieturi, lipici sau marcaje în timpul procesului de pliere. Chiar și cu un număr mic de pliuri de bază, oricine poate crea modele complicate. Tipul de hârtie selectat este, de asemenea, un alt ingredient important în orice creație origami. Culoarea, grosimea și porozitatea tipului de hârtie folosit vor influența efectul vizual dorit de artizan. O parte din ceea ce face origami unic este faptul că necesită pur și simplu o bucată de hârtie și o imaginație creativă.

 

Tehnicile origami

Spre deosebire de kirigami - varianta de origami care folosește tăierea hârtiei - origami folosește doar tehnici de pliere și îndoire. Majoritatea proiectelor folosesc o combinație a acelorași tehnici de bază.

Materiale

Deși origami poate fi făcut cu orice hârtie pliabilă, majoritatea artiștilor preferă să folosească hârtie specializată origami. Acesta hartie este mai subțire decât hârtia de desen și prezintă o parte colorată sau cu model și o parte goală.

Cuvantul origami(折り紙) este alcatuit din ‘oru’ care are sensul de a indoi si ‘kami’ care are sensul de hartie. Hârtia a fost introdusă în Japonia în secolul al VI-lea. În acest timp, practica plierii hârtiei a apărut ca un ritual șintoist ceremonial. Abia în perioada Edo din Japonia (1603 – 1868) origami va fi văzut și ca o activitate pe îndelete și o formă de artă.

Deși este cunoscut astăzi în Japonia ca o distracție a copilăriei, origami (折り紙) a evoluat într-un mediu major de exprimare artistică, artiștii de frunte transformând forme geometrice simple în forme imaginative uimitoare. Mulți japonezi au amintiri frumoase despre primele lor experiențe cu origami, deseori și-au perfecționat abilitățile de bază în școlile primare, unde au învățat să creeze animale de hârtie, avioane și alte obiecte cu prietenii și familia.

“Cand pliezi,ritualul si actul creatiei este mult mai important decat rezultatul.Cand mainile tale sunt ocupate inima ta este senina”- Akira Yoshizawa parintele origami-ului modern.

De la practica religioasă la inovația artistică, meșteșugul plierii hârtiei a devenit un mediu estetic substanțial în sine, unul care a influențat totul, de la arhitectură la încălțăminte. În Japonia și în întreaga lume, artiștii origami atrag din ce în ce mai mult atenția micilor proprietari de galerii și colecționarilor privați care comandă piese care se vând cu mii de dolari.

Fără îndoială, specialiștii maeștri origami contemporani vor continua să creeze sculpturi de hârtie uimitor de originale, care transcend exemplarele tipice ale meșteșugului umil și îl duc într-un tărâm dincolo de jocul copiilor. Cu capacitatea sa de a oferi copiilor distracție simplă, dar creativă, precum și un mediu complex și profund pentru artiști, origami va continua să inspire oameni din întreaga lume doar în anii următori.

Va invitam sa descoperiti lumea fascinanta a acestei arte!

 

Casa Lily Sighisoara Origami 6

Origami  nu mai este doar o joaca de copii

Contact:

tel: +40 743417173

         +40 747060569

email: casalily.ro@gmail.com

Adresa noastră:

 

Sighișoara str. Dimitrie Cantemir,

nr. 28A, jud.Mures,România

Siglă-Casa Lily,Cazare Sighisoara,Pensiune Sighisoara,cetatea sighisoara